„Atminties keliu“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

„Atminties keliu“

Kategorija: Informacija

Būdami pilietinės visuomenės dalimi, rugsėjo ketvirtą savaitę „Džiugo“ pirmųjų klasių gimnazistai su istorijos ir pilietiškumo, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojomis bei auklėtojomis dalyvavo integruotose pamokose, skirtose paminėti Lietuvos žydų genocido aukų atminimą. Pamokos vyko netradicinėse erdvėse.

I d klasės mokiniai rugsėjo 23 d. ėjo ,,Atminties keliu“: nuo gimnazijos pro ješivą iki buvusio geto, vis sustodami prie atminimo ženklų ir aptardami. Apie Telšių getą ir jo likvidavimą, žydų vaikų likimus pasakojo istorijos mokytoja N. Laukaitienė, patys gimnazistai skaitė ištraukas iš žydų mergaičių Anos Frank ir Rutkos Laskier dienoraščių. Gimnazistas Gustas filmavo ruošdamas medžiagą videoreportažui.

Kitos penkios pirmokų klasės ėjo į senąsias Telšių žydų kapines, kur dalyvavo pamokoje ,,Tebūnie jo siela įpinta į gyvybės mazgą“: klausėsi apie judėjų papročius, tradicijas, požiūrį į gyvenimą ir mirtį. Atliko praktines užduotis: nagrinėjo epitafijas ant paminklinių akmenų.

Šios integruotos, netradicinėse aplinkose vykusios pamokos yra dalis veiklų, įgyvendinant projektą „Holokausto aukoms atminti: „Siuvinėti kalnieriukai žuvusioms žydų mergaitėms“. Taip gimnazistai prisidėjo prie pilietinės visuomenės kūrimo ir neleido skaudiems įvykiams nugrimzti į užmarštį.   Istorija gyva tol, kol ją mena žmogus.

Organizatoriai