Paminėta Tarptautinė tolerancijos diena @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paminėta Tarptautinė tolerancijos diena

Kategorija: Renginiai

Net dvi dienas mūsų gimnazijos bendruomenė minėjo Tarptautinę tolerancijos dieną, prisidėdama prie pilietinės iniciatyvos „Tolerancijos gėlė“. Kaip Tarptautinė komisija nacių ir sovietinių okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti savo tinklalapyje rašo, šiemet šią datą mini rekordinis dalyvių skaičius – daugiau nei 870 švietimo įstaigų.

Primename, kad 1995 m. UNESCO paskelbė lapkričio 16-ąją Tarptautine tolerancijos diena ir kasmet ją mini daugelis demokratinių valstybių, o nuo 2003 metų ir Lietuva. Šiais metais lapkričio 16-oji yra šeštadienis, tad „Džiugo“ gimnazija renginius organizavo lapkričio 14-15 d.

Psichologė Isidora Stonienė bei dorinio ugdymo mokytojos Vilma Žutautienė ir Renata Mončytė lapkričio 14 d. po pamokų sukvietė klasių atstovus į diskusiją „Kartų požiūris į pagarbą žmogui“, kurią pagražino gitaristų ansamblis su vadovu Adolfu Lukošiumi. Labai džiaugiamės, jog į diskusiją susirinko pilna salė mokinių ir jų klasių vadovų. Pokalbis krypo į tėvų ir vaikų santykius, abipusę pagarbą. Vieni nepagailėjo kritikos suaugusiems, kurie turėtų rodyti tinkamą pavyzdį savo atžaloms, kiti žadėjo patys būti geresni bei pakantesni. Į diskusiją įsitraukė ir lietuvių kalbos, technologijų mokytojos, išreikšdamos vyresniųjų žmonių požiūrį į pagarbą šeimose. Direktoriaus pavaduotoja Janina Šalkauskytė teigė, kad turėtume labiau domėtis savo artimaisiais nei abejingai aukoti per televiziją skelbiamoms akcijoms. Tikimės, kad kitąkart mokiniai bus dar drąsesni ir aktyviau reikš savo mintis.

Prieš diskusiją ir po jos visi galėjo pasidžiaugti Tolerancijos gėlėmis iš plastiko, metalo, audinio, popieriaus, medžio, net saldainių, gėrėtis savo ir draugų kūrybiškumu. Nespėję pamatyti gėlių, jas dar gali apžiūrėti gimnazijos skaitykloje. Lapkričio 15 d. per pertrauką direktorius, pavaduotojos, socialinės pedagogės, mokytojai ir mokiniai susirinko vidiniame gimnazijos kiemelyje ir sudarė gyvą Tolerancijos gėlę.

O nuo lapkričio 18 d. iki gegužės 5 d. vyks konkursas „Tolerantiškiausia klasė“. Klasės, pageidaujančios dalyvauti konkurse, turi užsiregistruoti prezidentūroje lapkričio 18-22 d.

Vilma Žutautienė, etikos mokytoja